Verdens beste brød?

Støpejern har en helt unik effekt på brøddeig og er med på å gjøre brødet saftig og gi det en luftig konsistens. Når støpejernet får svært høy varme, gir det også brødet en helt unik, sprø skorpe som ikke er til å motstå.

Ideen om å bake i en gryte stammer fra et bakeri i New York, der Jim Lahey introduserte det populære no-knead bread i 2006. Fordelen med å bake brød i en støpejernsgryte er delvis dampeffekten, og delvis materialets evne til å oppnå svært høye temperaturer. Dampen som oppstår i en støpejernsgryte når den brukes med lokk, forsinker skorpedannelsen, noe som sammen med den lange hevetiden utvikler heveprosessen, den luftige konsistensen og den karakteristiske kornsmaken. Samtidig fordeler støpejernet den høye varmen jevnt, noe som gir brødet en innbydende, sprø skorpe.

Støpejernets spesielle evne til å oppnå og fordele høy varme jevnt er ikke bare perfekt for baking av mange forskjellige typer brød og boller i gryter og panner, men også til mange forskjellige desserter, som kaker med bær, brownies, kanelboller, lagkaker og den franske dessertklassikeren Tarte Tatin.

VERDENS BESTE BRØD

Le Creuset - Verdens beste brød

Verdens beste brød bør stekes i en støpejernsgryte, slik at brødet blir så saftig som mulig og får en deilig, sprø skorpe. Brødoppskriften er dessuten eltefri og svært enkel å få til.

Denne oppskriften er beregnet på en 24 cm-gryte på 4,2 l, så hvis du bruker en annen grytestørrelse, bør du skalere steketiden på grytebrødet opp eller ned en smule.

INGREDIENSER

 • 6 dl vann
 • 5 g gjær
 • 1 ss salt
 • 2 ss honning
 • 625 g hvetemel (hvis du vil ha et grovere brød, kan du erstatte noe av hvetemelet med grovhvete)
 • Valgfritt: Strø 1 dl kjerne (f.eks. pinje-, solsikke- eller gresskarkjerne) over bunnen av gryten før steking

SLIK GJØR DU

 1. Rør gjær og vann sammen. Tilsett salt, honning og mel og rør godt. Du kan tilsette pinje- og gresskarkjerner, rosiner eller krydder etter smak. Husk at deigen skal være jevn og ganske klissete.
 2. Sett deigen til heving i kjøleskapet over natten, eller i minst 12 timer.
 3. Etter heving vender du deigen 3-4 ganger med en gryteskje. Sett deretter deigen til heving ved romtemperatur i et par timer til.
 4. Sett støpejernsgryten på en rist i ovnen og hev temperaturen til 250 °C. La gryten stå i den oppvarmede ovnen i minst 20 minutter før deigen helles i pannen. Dette gjør at brødet slipper gryten lett når det er bakt. Hvis du velger å tilsette frø eller kjerner, kan du drysse disse over bunnen av gryten før deigen helles i.
 5. Hell den jevne deigen direkte fra bollen og ned i den rykende varme gryten. Stek først brødet i ovnen i 30 minutter med lokket på. Ta av lokket, senk temperaturen til 210 °C og stek brødet i ytterligere 15 minutter.
 6. La brød hvile i minst 30 minutter før du skjærer skiver av det. Da henger ikke brødet fast på kniven.
Le Creuset Brødform

Bli kjent med den nye brødformen fra Le Creuset

Brødformens lokk er hvelvet og sirkulerer damp for maksimal heving og topp smak, mens den lave basen fremmer jevn bruning og tryller fram en sprø og gyllen skorpe. Innvendig har den et lag av emalje i Matte Black for enkel rengjøring, og med ergonomiske knotter og håndtak gjør Le Creusets brødform virkelig sin del av jobben når du mesterbaker hjemme hos deg selv. Skapt av Le Creusets legendariske støpejern i formålstjenlig design gir den jevn varmefordeling for proffe resultater.

Brødformen passer til alle komfyrer og temperaturer opptil 260 °C, og er et must for entusiastiske bakere.

Le Creuset Kuppel Brødform

Trinnvis veiledning til brødformen

Om du vil ha det salt eller søtt, er mulighetene uendelige med Le Creusets lett anvendelige brødform. Med enkel trinnvis veiledning får du ferskt hjemmebakt brød på bordet.

Le Creuset Kuppel Brødform

Første trinn
Tilbered deigen: La deigen heves (tider varierer etter oppskrift).

Le Creuset Kuppel Brødform

Andre trinn
Brødformen smøres inn i bunnen og på sidene, hvis dette står i oppskriften.

Le Creuset Kuppel Brødform

Tredje trinn
Legg deigen i bunnen og stek i forhåndsvarmet ovn.

Le Creuset Kuppel Brødform

Fjerde trinn
Når det er ferdig stekt, tas det ut av brødformen og da ser vi Le Creusets karakteristiske tre ringer.