Kjeler, gryter, panner og kasseroller har forskjellige egenskaper ut fra hvilket materiale de er laget av og om de er belagt eller ikke. God mat fordrer gode gryter og med litt kunnskap om de ulike egenskapene kan du sikre et vellykket resultat.
Det kan være lurt å velge litt forskjellig materiale og størrelser, alt etter hvilket behov du har.
Hvor mange og hvor store gryter trenger du? Bor du alene holder det med et par små kasseroller og en middels stor gryte, mens med voksende familie øker også behovet. En stor gryte til fårikål kan være praktisk hvis du kjører dette løper hver høst, eller hvis du ofte koker mange poteter eller tilbereder enorme gryteretter til alle dine venner.
Materiale – Noen gryter leder varmen raskt vekk fra bunnen og opp langs veggene så man får en jevn varmefordeling, mens andre holder lenge på varmen. Noen er belagt med et mykt belegg som ikke tåler så mye varme men som gjør at maten ikke svir, mens andre er i rustfritt stål eller har keramisk belegg.
Må de vaskes også? De fleste gryter kan vaskes i maskin, men ikke alle. Før du kjøper inn kan det være greit å sjekke spesifikasjonene. Gryter med belegg er gjerne veldig enkle å vaske, men ikke alle tåler maskinvask.

Belagte gryter, så det ikke brenner seg
Panner belagt med forskjellige typer slipp-legg-belegg egner seg godt til melkebaserte retter. De er som oftest tilvirket i aluminium, som leder varmen raskt vekk fra bunnen og opp i veggene – dette er veldig fordelaktig når du f.eks. lager julegrøten som kan ha en tendens til å svi seg fast hvis du ikke sørger for kontinuerlig omrøring. Du får også en jevn varmefordeling i hele gryten, i stedet for en konsentrasjon av varme i bunnen. Det er også kjekt at aluminium ikke er så tungt, da er din gryte lettere å håndtere.
Belegget har to funksjoner – det forhindrer ikke bare at maten svir seg så lett, men det gjør også at det er enkelt å vaske gryten. Mange gryter har også slipp-lett-belegg på utsiden nettopp for dette formålet.

Stålgryten, den gode allround-gryta
Rustfritt stål er lett å holde blankt og rent, det tåler høye temperaturer og er motstandsdyktig mot slitasje og syre i maten. Disse har du i mange mange år.
De kan i prinsippet brukes til alt, men vær obs på at maten lett kan brenne seg fast ved høy temperatur.
I stålgrytene tilbereder du gjerne mat som kokes i vann – hverdagsmat som poteter, pasta, grønnsaker eller supper.


Støpejernsgryte, for den som har god tid
Jern tåler svært høye temperaturer og sikrer jevn og stabil varmefordeling. Støpejernsgryta har også god varmemagasinering, så den holder lenge på varmen.
Jerngryta passer altså til kjøtt og bruning som krever sterk varme. Da den holder godt på varmen egner den seg også til langtidssteking, gryteretter eller supper. Du kan også bake brød i jerngryter.