Hvilke kniver trenger du på kjøkkenet? Det er ikke noe fasitsvar, men her har du de viktigste.
Hva kjennetegner en god kniv?
Knivskaftet skal være av solid materiale og formet slik at det ligger godt i hånden; formen må være slik at hånden ikke kan gli ut på selve knivbladet. Herdet tre er behagelig å holde i, mens plast og nylonskaft lett blir glatte og varme. Bladet bør gå inn i skaftet og være festet med gjennomgående nagler. Knivbladet skal være stødig og laget av rustfritt, herdet stål.
Den store kokkekniven
Kjøkkenets viktigste kniv. Den store kokkekniven brukes til skjæring, kutting og hakking av frukt, grønnsaker, kjøtt og fisk. Det kan være greit å ha en litt stor og god kokkekniv – jo mer blad du har, jo mer kniv har du til å gjøre jobben for deg. Det sies at kokkekniven brukes til mer enn 90 prosent av de daglige kjøkkenoppgavene. Den egner seg ikke spesielt godt til slakting, skjæring av fjærkre, skrelling eller til åpning av emballasje.
Santokukniven
Denne kniven er Japans svar på kokkekniven og den er svært god til utskjæring av fisk, kjøtt og grønnsaker. I tillegg har eggen på santokukniven en avrundet spiss som gjør det ytterst velegnet til hakking av grønnsaker og krydderurter. Noen varianter har luftlommer på bladet, slik at ikke for eksempel skivene fra en potet skal klistre seg til bladet når du kutter den i tynne skiver.
Den lille kokkekniven | urtekniven
Kniven som tar over der den store kokkekniven blir for stor. Den lille brukes til oppskjæring, kutting og hakking. Egner seg godt til mindre elementer som hvitløk, sjalottløk eller jordbær – altså matvarer som krever litt mer oppmerksomhet. Unngå å bruke den på svært harde grønnsaker som f.eks. gulrøtter, sellerirot eller pastinakk.
Filéteringskniven
Filetkniven har et bøyelig, fleksibelt blad som er ideelt for å filetere fisk, men også fantastisk til å skjære pølser og skinker i ultratynne skiver. Bladet kan variere både i lengde og høyde, men er som regel tynnere enn vanlige kniver, slik at det er lettere å komme helt inntil og bevege seg rundt bein og skinn.
Utbeningskniven | kjøttkniven | slaktekniven
En hendig kniv med et spisst og smalt knivblad som gjør utbeningen lettere. Den er også fin til å skjære kjøtt i mindre biter. Det er viktig at knivbladet er stødig. Skapt med fast rygg og et blad med svai, som gjør det enklere å komme rundt – og helt inn til benet.
Brødkniven
Brødkniven er en uunnværlig kniv på kjøkkenet. Knivens bølgeslipte egg gjør den velegnet til alle slags brødtyper og den skjærer lett gjennom harde skorper og myke brød uten å smule opp brødet. I tillegg skjærer brødkniven også lett gjennom den sprø skorpen på svinesteken og takler ananas og tomater uten problemer.
Gode kniver krever godt stell!
Oppbevar knivene i et eget knivstativ eller på en magnetlist på veggen. Ikke la dem ligge inntil hverandre i en skuff. Da blir de fort sløve og ubrukelige. Kniver skal vaskes hver for seg under rennende, varmt vann. En god kniv har ingenting i en oppvaskmaskin å gjøre! Kjøp deg et knivstål, slik at du kan holde kniven jevnt skarp. Gjør det til en god vane å skjerpe kniven før arbeidet begynner. Den bør skjerpes 5-10 ganger på hver side.
Knivstål | skjerpestål | slipestål
Et nødvendig redskap for å holde gode kniver skarpe. Et knivstål er ment til vedlikehold, så her er tanken at man drar over knivene jevnlig for å holde de skarpe.
Knivslipere
Hvis knivene dine har blitt sløve, så holder det ikke med et skjerpestål, så her må man til med en knivsliper for å slipe opp knivene.