Kjenn ditt glass

Kjært barn har mange navn, så her har du en enkel og grunnleggende innføring i de mest vanlige glasstypene. Merk deg at de spesifikke glassene er laget for å maksimere nytelsen, ikke for å begrense bruken.

Longdrink

Collins | Highball | Pjolter | Tall Tumbler

Høyt og tynt glass som brukes til å servere drinker som gjerne har en høy grad av ikke-alkoholholdig veske, som f.eks. Tom Collins, Screwdriver, Bloody Mary osv. Ofte med mange isbiter.

Longdrink- eller Collins-glasset kan sies å være litt høyere og tynnere enn Highball-glasset.

Cognac

Snifter | Balloon

Brukes til brandy, armagnac og konjakk, men og til f.eks. en likør eller whisky. Formet for at aromaen skal forme seg i kolben og forsterke opplevelsen. Her er poenget med stetten motsatt av øvrige glass, det nemlig meningen at glasset skal holdes med stetten mellom lang og ringfingeren slik at hånden varmer opp konjakken.

Whisky

Old Fashioned | Lowball | Rocks

Et lavt og litt bredt glass, gjerne med litt tykk bunn. Brukes til å servere whiskey eller forskjellige drinker, som f.eks. Old Fashioned eller White Russian. God plass til isbiter og bredden gjør at du har god tilgang til å dra inn aromaen.

Martini

Cocktail | Champagneskål | Nick & Nora

Martini-glasset brukes til å servere cocktails «straight up», altså uten isbiter og uten spesielt mye ikke-alkoholholdig fyll – derfor er det vanligvis ikke så stort volum på disse og glasset har stett, slik at man ikke varmer opp drinken med hånden. V-formen hjelper med å hindre ingrediensene fra å dele seg.

Selv om det er vanlig å bruke navnene Martini-glass og Cocktail-glass om hverandre, er det litt forskjell på disse – Martini-glasset har V-formen, mens Cocktail-glasset og Champagneskålen har en mer avrundet form og kortere stett.

Champagne

Champagneglass | Champagneskål | Champagnecoupe

Det er i hovedsak to typer champagneglass. «Flute»-formen, det høye, elegante og tynne stettglasset – eller skålen, «coupe», det lave og vide stettglasset.

Det perfekte champagneglasset er høyt og elegant og lar boblene reise opp langs de lange, smale sidene på glasset – både fargen og boblene utspiller seg og skaper en følelse av luksus og forventning.

Det er selvfølgelig ikke forbudt å servere i lave skåler, dine tørste 17. mai gjester kommer nok til å kose seg uansett.

Spesialglass

Noen drinker har sine helt egne spesialglass, gjerne med en karakteristisk form.

Vi har f.eks. Moscow Mule-glasset som er i kobber slik at den holder svært godt på den iskalde temperaturen, eller Margaritaglasset som har en bred kant som skal dekkes med salt – noe som styrker smaken. Gin-glasset har en stor klokke så man får plass til masse isbiter og stett slik at man ikke varmer det opp når man holdet det.

Drammeglass

Snapsglass | Shotglass

Når man skal ha seg en liten brennevinsdram, så setter man drammeglasset på bordet. Glasset er lite og rommer gjerne fra ca. 3 til 6 cl. Formen kan variere – det vanligste har stett, men det forekommer også uten.

Akevitt er en klassiker i snapsglasset, men glasset egnet seg også godt til øvrig brennevin når man skal ha en mindre mengde. Likører og finere hetviner drikkes gjerne fra litt større glass.