Det du trenger til safting og sylting

Når bærbuskene står frodige med modne bær og frukttrærne lyser og dufter av solmoden frukt, kjennes det forlokkende å ta vare på det som naturen byr oss så rikelig av. Sesongstart for innhøsting avhenger hvor i landet du bor. Jordbær kan allerede være modne i Juni, mens øvrige er klare i Juli og August måned.

Utstyret du trenger til safting og sylting av bær

Plukking, rensing og skylling av bær

Rens og vask bær nøye. Om du får med bær av dårlig kvalitet kan dette gjøre at saften eller syltetøyet begynner å gjære eller mugne.

Veie og måle

Med en kjøkkenvekt kan en lett veie større mengder bær og sukker. Litermål er bra til å måle opp vann i, avrent saft eller mindre bærmengder.

Koking av bær

En kjele i rustfritt stål påvirkes ikke av fruktsyrer, og er lett å holde ren. Hullsleiv kan utmerket brukes til fjerning av skum, men sleiv kan også benyttes.

Siling av saft

Silestativ plassert oppå en bolle eller kjele, gjør jobben lettere når en skal helle over kraften fra den nykokte saften uten å få med seg rester fra bær.

Fylling i flasker og krukker

Å ha et rikt utvalg av både flasker og krukker kan være lurt. En vet som regel ikke hvor mye en vil trenge. En god trakt gjør også nytten. Da unngår du for mye søl når du skal helle saft eller bær over i flasker eller krukker.

Ekstra tilbehør

Ved gjenbruk til sylting og safting anbefales det å bruke ny gummistrikk. Flasker, samt glass med gummiring må vaskes grundig, skylles og kokes før bruk.

Frysing og lagring

Har du høstet rikt av bær og frukt, men vil bruke disse til en senere anledning så kan de fryses. Husk å rense og skylle bærene på forhånd. Vi anbefaler gjerne Cirqula bollene fra Mepal da disse er 100% tette, og har et transparent lokk slik at man lett kan se innholdet. Bollene kan brukes til oppbevaring av matvarer i både kjøleskap og kjøkkenskap, og tåler også fryser ned til -20°C, og mikrobølgeovn opptil 110°C uten lokk.

Flere produkter fra kategori Saft & Sylt

Klikk deg inn på knappen under for å se hele utvalget av utstyr du trenger til høsting, safting, sylting og hermetisering av bær, frukt og grønnsaker.

Grunnoppskrifter til saft og syltetøy

Lag ditt eget syltetøy eller saft med sommerens bær! Her gir vi deg noen gode og enkle oppskrifter som kort forklarer hvordan du lager saft og syltetøy. Prøv deg også gjerne frem med andre friske bær og finn din favoritt. Det er kun fantasien som setter grenser for hvilke smakskombinasjoner du kan prøve.

Bringebærsyltetøy

Ingredienser (gir ca 2 liter)

  • 4 liter (ca 2 kg) bringebær
  • 1,2 liter (ca 1 kg) sukker
  • 1/2 ts benzosurt natron
  • 1/2 ts kaliumsorbat
SaftOgSylt1000x1000Miljo06

Slik gjør du

Trinn 1 – Bruk tørre bringebær som er faste i kjøttet. Rense dem og dusj dem raskt med kaldt vann. Bærene bør få renne godt av. Nyplukkede, rene bær behøver ikke skyldes.

Trinn 2 – Bland bær og sukker i en kjele. La dette stå og safte seg på et kjølig sted noen timer eller natten over.

Trinn 3 – Kok på svak varme i ca 15 minutter. Rist litt i kjelen av og til, men rør ikke i den slik at bærene knuses.

Trinn 3 – Ta kjelen av varmen og skum bort. Det kan inneholde sporstoffer som gjør syltetøyet mindre holdbart.

Trinn 4 – Bland inn konserveringsmidlene i en egen kopp med litt av det varme syltetøyet. Rør deretter dette inn i resten av blandingen.

Trinn 5 – Hell syltetøyet på veldig varme og sterile glass. Fyll opp og skru på lokket. Sett syltetøyglasset på hodet og avkjøl i noen timer.

Trinn 6 – Sett syltetøyglassene riktig vei, vask dem og sett i kjøleskap eller en kald kjeller.

Hjemmelaget ripssaft

Ingredienser (gir ca 3 liter)

  • 6 liter (ca 3 kg) rips
  • 1,2 – 1,5 liter vann
  • 6 dl (500 g) sukker/liter avrent saft
  • 1/2 ts benzosurt natron
  • 1/2 ts kaliumsorbet
SaftOgSylt1000x1000Miljo07

Slik gjør du

Trinn 1 – Rens bærene. Det er unødvendig å fjerne stilkene. Skyll eventuelt bærene og la vannet rennet av.

Trinn 2 – Kok opp vannet i en stor kjele. Legg bærene i og la dem koke i 10 minutter. Klem bærene mot kanten av kjelen slik at de knuses.

Trinn 3 – Sil bærmassen og la saften renne av i ca 30 minutter.

Trinn 4 – Mål opp saften og helle den tilbake i kjelen. La den koke opp. Rør i sukkeret og kok saften opp på nytt.

Trinn 5 – Ta kjelen av varmen og skum godt av. Bland inn konserveringsmidlene i en egen kopp med litt av den kokende saften. Rør deretter dette inn i resten av blandingen.

Trinn 6 – Fyll saften over på varme flasker og sett på korken øyeblikkelig for forsegling.