Velg riktig stekepanne

For å få det beste ut av råvarene er valg av korrekt stekepanne viktig. Du har kanskje opplevd at biffen koker i sin egen saft på din slipp-lett-stekepanne, selv om målet var en sprø stekeskorpe som holder kjøttet saftig?

For å få de beste resultatene; en velstekt biff, en godt tilberedt fisk, en grønnsaksrett eller en omelett – så stilles det vidt forskjellige krav til din panne.

Aluminium

Stekepanner i aluminium er ideelle til tilberedning ved lav til middels varme. Aluminium leder og fordeler varmen hurtig og effektivt. De er heller ikke så tunge, så de er enkle å håndtere. Belagte aluminiumspanner sikrer at selv sarte matvarer ikke brenner seg fast og gjør de enkle å rengjøre. Stekepanner i belagt aluminium er det beste valget hvis du vil unngå bruk av for mye stekefett, da du kan tilberede maten enten helt uten, eller med en svært liten mengde smør eller olje.

Egner seg godt til:

  • Eggeretter, f.eks. omelett
  • Retter som inneholder melkeprodukter, f.eks. pannekaker
  • Fjærkre, f.eks. kylling
  • Mager fisk og fiskekaker

Aluminiumspanner med slipp-lett-belegg egner seg ikke så godt til rødt kjøtt som krever hard steking ved høy varme – du kan risikere å koke kjøttet i stedet for å steke det.

Støpejern

Støpejern egner seg spesielt godt til steking ved middels til høy varme. Støpejernspanner utmerker seg ved at de tåler svært høy temperatur og sikrer jevn og stabil varmefordeling. Støpejern er derfor det beste valget til steking av store kjøttstykker, både for å oppnå en lekker stekeskorpe og for at kjøttet skal beholde saftigheten.

Egner seg godt til:

  • Kutt av oksekjøtt, svinekjøtt, lam og vilt
  • Fet fisk som laks, makrell, kveite og sild
  • Kjøttdeig uten panering, f.eks. kjøttkaker/hamburgere/taco
  • Grønnsaker som asparges, aubergine og squash, som tåler høy varme

Støpejernspanner egner seg ikke så godt til matvarer som lett setter seg fast, som retter laget av egg, melk og ost.

Stål holder godt på varmen og mange stålpanner har innlagt aluminium i bunnen slik at varmen blir jevnt og effektivt fordelt. Stålpannen er en svært god all-around stekepanne.

Hvis stålpannen har slipp-lett-belegg, egner de seg ofte godt til de fleste råvarer. Hvis stålstekepanna ikke er belagt, egner den seg ikke så godt til egg, fisk og kylling.

Hvilken gryte er best?